Gediz Deltası’nda Flamingo Kreşi: 13 Bin Yavru Hayata Gözlerini Açtı
Türkiye'nin en önemli kuş yaşam alanlarından biri olan İzmir Kuş Cenneti’nde yer alan yapay kuluçka adası, bu yıl da binlerce flamingo yavrusuna ev sahipliği yapıyor. 2012 yılında Gediz Deltası’nda oluşturulan 6,5 dönümlük yapay adada yaklaşık 13 bin yavru flamingo dünyaya geldi.
Kreş sistemiyle büyüyorlar
Kuluçka sürecinde yumurtaları dönüşümlü olarak koruyan flamingo çiftleri, yavrularını beslemek için birlikte çalışıyor. Yumurtadan çıkan yavrular, 20 ila 25 gün sonra suyla tanışıyor ve topluca bulundukları kreş adı verilen bölgede büyümeye başlıyor. Siyah ve füme tüylerle doğan yavrular, tuz karidesi (artemia salina) ile besleniyor.
Flamingolar göç için hazırlanıyor
Yaklaşık 2 ay boyunca ebeveynlerinin gözetiminde kalan yavrular, ağustos ayında uçmayı öğrenerek Gediz Deltası'ndan ayrılmaya hazırlanıyor. Göç rotaları arasında Tuz Gölü, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa ve Tunus gibi ülkeler yer alıyor.

İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, flamingoların rahatsız edilmemesi için bölgede sıkı güvenlik önlemleri alıyor. Ayrıca, bölgedeki kuşlar 7/24 kamera sistemiyle izlenerek kayıt altına alınıyor.
"Adanın tamamı doldu"
İzmir Kuş Cenneti Saha Sorumlu Mühendisi Celal Murat Aslanapa, Gediz Deltası'nın Türkiye'nin 14 Ramsar alanından biri olduğunu vurgulayarak şu bilgileri paylaştı:
"Flamingolar her yıl nisan başında burada kuluçkaya yatar. Bu yıl da adanın tamamı doldu, yaklaşık 13 bin yavru yumurtadan çıktı. Şu anda kreş olarak adlandırılan bölgede ebeveynleri tarafından besleniyorlar."

Halkalama çalışmalarıyla takip ediliyorlar
Ağustos ayında yapılacak halkalama çalışmalarıyla flamingoların göç yolları ve yaşam alanları takip edilecek. Aslanapa, daha önce halkalanan flamingolardan bazılarının İtalya'nın Napoli kenti ve Mayorka Adası gibi farklı bölgelerde gözlemlendiğini ifade etti.
