İngiltere, Palestine Action Grubunu Terör Örgütü İlan Etmeye Hazırlanıyor
LONDRA (AA) - İngiltere, İsrail’e verdiği desteği protesto eden ve Oxfordshire’daki RAF Brize Norton Hava Üssü’ne girerek iki askeri uçağın motorlarını kırmızı boyayla tahrip eden Palestine Action grubunu yasaklı örgütler listesine almaya hazırlanıyor. İngiliz medyasına göre, İçişleri Bakanı Yvette Cooper, grubu “terör örgütü” olarak sınıflandırmak için pazartesi günü parlamentoya bir taslak sunacak.
Parlamentodan Onay Gerekiyor
Teklifin parlamentoda kabul edilmesi halinde, Palestine Action’a üye olmak, destek vermek veya grup adına faaliyet yürütmek yasa dışı olacak ve 14 yıla kadar hapis cezasıyla sonuçlanabilecek. Hükümet, bu kararı, grubun RAF Brize Norton’da gerçekleştirdiği eylem sonrası hızlandırdı.
Eylemde, aktivistlerin elektrikli scooterlarla üsse sızarak iki Airbus Voyager uçağının motorlarına kırmızı boya püskürttüğü ve Filistin bayrağı bıraktığı belirtildi.
Palestine Action’dan Sert Tepki
Palestine Action, X hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail savaş makinesine karşı olan herkesi temsil ediyoruz. Filistinlilerin, onları öldüren araçlardan daha değerli olduğuna inanan herkesi temsil ediyoruz. Eğer biz yasaklanırsak, hepimiz yasaklanırız” ifadeleriyle karara karşı çıktı. Grup, İngiltere’nin İsrail’e askeri kargo, casus uçuşları ve yakıt desteği sağladığını iddia ederek, eylemlerinin bu faaliyetlere tepki olduğunu savundu.

Uluslararası Af Örgütü ve Sivil Toplumdan Eleştiri
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International UK), X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Terörle mücadele yetkilerinin protesto gruplarını hedef almasından derin endişe duyuyoruz.
Bu yetkiler Palestine Action’a karşı kullanılmamalı ve grup yasaklı örgütler listesine alınmamalı” dedi. Palestine Solidarity Campaign de yasağı “haksız” olarak nitelendirerek, grubun “şiddetsiz doğrudan eylemler” gerçekleştirdiğini savundu.
Başbakan Keir Starmer, eylemi “utanç verici bir vandalizm” olarak kınarken, Savunma Bakanı John Healey, olaydan “derin rahatsızlık” duyduğunu belirtti ve ülke genelindeki askeri üslerde güvenlik incelemesi başlatıldığını açıkladı. Eski İçişleri Bakanı Suella Braverman, yasağı “kesinlikle doğru bir karar” olarak nitelendirirken, Reform UK lideri Nigel Farage ve gölge adalet sekreteri Robert Jenrick de yasağı destekledi. Ancak bazı çevreler, kararın ifade özgürlüğünü kısıtlayabileceği uyarısında bulundu.
Eylemin Detayları ve RAF’nin Yanıtı
Palestine Action’ın paylaştığı görüntülerde, aktivistlerin üsse sızarak uçak motorlarına kırmızı boya püskürttüğü ve Filistinlilerin kanını simgeleyen boyayla piste zarar verdiği görüldü. Grup, uçakların İsrail ve ABD savaş uçaklarına yakıt desteği sağladığını iddia etse de, Savunma Bakanlığı, RAF Voyager uçaklarının bu amaçla kullanılmadığını ve “yanlış konektörlere” sahip olduğunu belirtti. RAF mühendisleri, hasarın operasyonları etkilemeyeceğini bildirdi.