Gündem Atlas Dünya Srebrenitsa Soykırımı'nın 30. yılında 7 kurban daha toprağa veriliyor

Srebrenitsa Soykırımı'nın 30. yılında 7 kurban daha toprağa veriliyor

Srebrenitsa'da 1995'teki soykırımda hayatını kaybeden 7 kurban, anma töreninin ardından toprağa verilecek. Defnedilenlerin sayısı 6,772'ye yükselecek. Törende ayrıca Srebrenitsa Soykırım Kurbanlarını Anma Müzesi'nin açılışı yapılacak.

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa’da 1995 yılında Sırp güçlerince gerçekleştirilen soykırımda hayatını kaybeden ve kimlikleri tespit edilen 7 kurban daha bugün düzenlenecek cenaze töreniyle toprağa verilecek.

Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı’nın 30. yılı dolayısıyla Srebrenitsa Anıt Merkezi’nde anma programı düzenlenecek.

Anıt Mezarlıkta Toprağa Verilen Kurban Sayısı 6 Bin 772’ye Yükselecek

Cenaze namazının ardından Potoçari Anıt Mezarlığı’nda defnedilecek 7 kurban arasında, öldürüldüklerinde 19 yaşında olan Senajid Avdic ve Hariz Mujic en genç kurbanlar olarak öne çıkıyor. Bu yıl defnedilecek tek kadın ve en yaşlı kurban ise 67 yaşında hayatını kaybeden Fata Bektic.

Bu yıl toprağa verilecek kurbanların isimleri şöyle:
Senajid Avdic, Hariz Mujic, Fata Bektic, Hasib Omerovic, Sejdalija Alic, Rifet Gabeljic, Amir Mujcic.

Cenaze töreninin ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilen kurbanların toplam sayısı 6 bin 772’ye ulaşacak.

Anma törenine katılacak TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Srebrenitsa Anıt Merkezi’nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında hayata geçirilen Srebrenitsa Soykırım Kurbanlarını Anma Müzesinin açılışını da gerçekleştirecek.

 Srebrenitsa’da Ne Oldu?

Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırp güçlerine teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin bulunduğu güvenli bölgelere geçişine izin verilirken, en az 8 bin 372 Boşnak erkek sistematik biçimde ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katledildi.

Katliamın ardından cesetler toplu mezarlara gömüldü. Savaş sonrası başlatılan çalışmalarla cesetlerin bulunduğu toplu mezarlar tespit edilerek kimlik belirleme süreçleri yürütüldü. Her yıl 11 Temmuz’da, kimlikleri belirlenen kurbanlar için Potoçari Anıt Mezarlığı’nda cenaze törenleri düzenleniyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *