Gündem Atlas Dünya TİKA'dan Libya'da hayvancılığa destek: "365 Gün Taze Yem" projesi hayata geçirildi

TİKA'dan Libya'da hayvancılığa destek: "365 Gün Taze Yem" projesi hayata geçirildi

Libya'nın Trablus şehrinde TİKA tarafından başlatılan "Hasılmatik 365 Gün Taze Yem" projesi, hayvancılığı geliştirmeyi hedefliyor. Yerel işbirliği ile hayata geçirilen proje, taze yem üretimi ile hayvanların sindirim verimliliğini artırmayı amaçlıyor.

Libya’nın başkenti Trablus’ta Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından hayvancılığın geliştirilmesine yönelik "Hasılmatik 365 Gün Taze Yem" projesi başlatıldı. Tacura İlçe Belediyesi ile işbirliği içinde gerçekleştirilen proje, sağladığı verimle Libya genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Libya’da Bir İlk

TİKA Trablus Koordinatörü Ali Suha Bacanakgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin Libya’da hayvancılık açısından önemli bir yenilik olduğunu belirterek, "Libya’da ilk kez böyle bir proje hayata geçirildi. Tacura Belediyesi ile işbirliği içinde gerçekleştirdik. Bundan sonra da sosyal dayanışma göstergesi olarak Belediye, bu projeyi yerel hayvancılarla paylaşacak." dedi.

Bacanakgil, projeyle buğday ve arpa tohumlarının 7-10 gün içerisinde taze tüketilebilir yem haline getirildiğini vurgulayarak, "Kuru yem verildiğinde hayvanlar bunun ancak yüzde 60-65’ini sindirebiliyor. Taze yem ise köküyle, filiziyle tamamen tüketiliyor ve yüzde 100 oranında sindiriliyor. Bu nedenle projenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Sayısını da artırmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Basit Sistem, Yüksek Verim

Tacura Belediye Başkan Yardımcısı Eymen es-Salim ise bölgede yer altı suyu kıtlığı yaşandığını ve bu projenin hayvancılık için büyük değer taşıdığını belirtti.

"TİKA ile görüşerek projeyi hayata geçirdik. Allah onlardan razı olsun. Basit bir mekanizma, düşük su kullanımı ile yüksek verim sağlanıyor." diyen Salim, su ve yem temininde yaşanan sıkıntılar nedeniyle hayvancılığın olumsuz etkilendiğini hatırlattı.

Toprak ve Zamandan Tasarruf

Projeden yararlanan büyükbaş hayvan üreticilerinden Mahmud Mervan da, "Bu proje sayesinde artık yıl boyunca kuru arpa ekmek zorunda değiliz. Hem topraktan hem de zamandan tasarruf ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Mervan, 7-11 gün içinde taze yemin hayvanların tüketimine hazır hale geldiğini, bu yemin büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yanı sıra kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde de kullanılabildiğini sözlerine ekledi.

Projeye İlgi Artıyor

TİKA Koordinatörü Bacanakgil, projeye olan ilgiden memnuniyet duyduklarını ve diğer belediyeler ile tarım kooperatiflerine de tanıtım çalışmaları yaparak Libya geneline yaymayı planladıklarını belirtti.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *