Gündem Atlas Edebiyat ESKADER Kültür Sanat Ödülleri sahiplerini buldu

ESKADER Kültür Sanat Ödülleri sahiplerini buldu

ESKADER, Kültür Sanat Ödülleri'ni bu yıl 19 kategoride 21 kişiye takdim etti. Törende Türkiye’nin önemli sanatçıları onurlandırıldı. Yargıcı, gençlerin yerli değerlere bağlanmasını sağlamayı hedeflediklerini vurguladı ve ödüllerin önemine dikkat çekti.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından her yıl geleneksel olarak takdim edilen Kültür Sanat Ödülleri, bu yıl da sanat ve edebiyat dünyasının önemli isimlerini onurlandırdı. Fatih Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen törende, 19 ayrı dalda toplam 21 kişi ve kuruma ödül verildi.

Törene ESKADER üyeleri ile kültür-sanat camiasından çok sayıda davetli katıldı. Program öncesinde değerlendirmelerde bulunan ESKADER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Ersem Yargıcı, Türkiye'de kültür-sanat alanında ortaya konan pek çok kıymetli eserin yeterince takdir edilmediğini belirtti. Yargıcı, “Marifet iltifata tabidir. Biz de bu anlayışla 17’nci yılımızda 16’ncı kez ödül veriyoruz. Ödülümüzü yalnızca bir esere takdim edebiliyoruz, fakat geride kalan diğer nitelikli çalışmaları da gölgede bırakmadan bu süreci yürütüyoruz,” dedi.

“Kökü Mazide Olan Atîler”
Derneğin kültürel sürekliliğe verdiği öneme dikkat çeken Yargıcı, seçim kriterlerini “geçmişle bağ kurabilen, gelenekten ilham alan eser ve isimlere öncelik verilmesi” olarak özetledi. Genç kuşakların yerli değerlerle bağ kurmakta zorlandığını vurgulayan Yargıcı, ESKADER’in ödüllerle bu değerleri görünür kılmayı amaçladığını dile getirdi.

2024’ün Ödül Sahipleri
Bu yılın Özel Ödülü, Türk kültür, edebiyat ve folkloruna katkılarıyla tanınan Prof. Dr. Sadık Kemal Tural’a takdim edildi. “Üstün Hizmet Ödülleri”ne ise, Cumhuriyet döneminin ilk seramik atölyesini kuran Turgut Tuna, fikir ve bilim dünyasına katkılarıyla öne çıkan Prof. Dr. Durali Yılmaz ve Prof. Dr. Ümit Meriç layık görüldü.

Edebiyat, Sanat ve Kültüre Değer Katanlar


Roman: Zeyneb’in Gerdanlığı – Mürsel Ağaç

Hikaye: Uzakların Yankısı – Emine Batar

Şiir: Gönlümdeki Söz Sarayı – Mahmut Topbaşlı

Biyografi: Bozkırın Güçlü Kalemi Abbas Sayar – Ramis Karabulut

Deneme: Mıntıka – Mehtap Altan

İnceleme-Araştırma: Sözüm Kendözüme: Risaletü’n-Nushiyye’nin Yorumu – Yusuf Yıldırım

Düşünce: Modern Tılsım: Tüketirken Tükenmek – Celalettin Vatandaş

Çocuk Edebiyatı: Güneşyolu Yayınları'ndan eserleriyle – Suat Turgut

Hatıra: Köyümden… Gönlümden… – Mehmet Ali Kalkan

Dil: Edebiyatçı Gözüyle Sözün İzinde – Ayça Akçay

Sinema Araştırmaları: Avangart Sinema ve Resim – Prof. Dr. Rıdvan Şentürk

Tarih Araştırmaları: Bütün Yönleriyle Sömürgecilik – Azmi Özcan

TV Programı: TRT2’de yayınlanan Hayat Sanat

Müzik: Yerelden evrensele uzanan çalışmalarıyla – Uğur Önür

Resim: İstanbul’un tarihiyle harmanladığı eserleriyle – Cemal Toy

Köşe Yazısı: Kültürel projelere katkılarıyla – Cem Sancar

Sesli Kitap: 1176 kitabı seslendiren – Sabahat Varol İnsel

Törende ödül alan isimlere plaketleri takdim edilirken, katılımcılar gözyaşlarını tutamadı. Yargıcı, “Bizim için en kıymetli ödül, bu ışığı gözlerinde gördüğümüz anlar,” diyerek, ESKADER’in gönül temelli kültürel hizmet anlayışını bir kez daha vurguladı.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *