Bakan Yumaklı: "TMO, 2025 ürünlerinin tamamını satın alacak hazırlıkta"
MARDİN (AA) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2025 yılı alım sezonuna yönelik hazırlıklarının tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, "2025 yılında alınacak ürünün depolanması konusunda ön hazırlıklar ve revizyon çalışmaları ile arz edilecek ürünlerin tamamını satın alacak bir TMO hazırlığı da tamamlanmış durumda. TMO arz edilecek ürünlerin tamamını alacak şekilde hazır." ifadelerini kullandı.
Mardin’de bir otelde düzenlenen "Ulusal Hububat Konseyi 2025 Hasat Öncesi Hububat Kongresi"nde konuşan Yumaklı, kongrede hububat üretiminin tüm boyutlarının ele alınacağını ve çıkan sonuçların Bakanlık çalışmaları için kritik veriler sağlayacağını vurguladı. Yumaklı, kongrenin yalnızca bir ürün grubuna odaklanmadığını, aynı zamanda tarımın stratejik gücünün, gıda arz güvenliğinin ve çiftçilerin emeğinin masaya yatırıldığını söyledi.
İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerine dikkat çeken Yumaklı, özellikle son dönemde yaşanan aşırı hava olaylarının üreticileri ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Son 30 yılın en düşük sıcaklıklarının kaydedildiğini anımsatan Yumaklı, özellikle Niğde'de eksi 19 dereceye kadar düşen sıcaklıkların ciddi zararlara yol açtığını ifade etti. Üreticilerin zararlarını en aza indirmek için sahaya hızlıca müdahale ettiklerini belirtti.
TARSİM sigortasına çağrı
Tarım sigortasının öneminin yaşanan don olayında bir kez daha görüldüğünü ifade eden Yumaklı, üreticilere TARSİM sigortası yaptırmaları çağrısında bulundu. Yumaklı, "Tarım sigortası TARSİM'in yüzde 70'e varan poliçe bedeli devlet tarafından karşılanıyor. Bir yıllık emeğin teminat altına alınması son derece önemli." diye konuştu.
Ayrıca, buğday ve arpa için gelir koruma sigortasının da poliçeye dahil olduğunu, iklim değişikliğine dayanıklı tohumlar için AR-GE çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Dünya hububat üretiminde artış bekleniyor
Yumaklı, dünya tahıl üretiminin 2025-2026 pazarlama yılında rekor kırarak 2,4 milyar tona ulaşmasının beklendiğini ifade ederek, Türkiye'nin de hububat üretim potansiyeli en yüksek ülkelerden biri olduğunu söyledi. Hububatın, Türkiye'de ekim alanları içerisinde en geniş paya sahip ürün grubu olduğunu hatırlattı.
2024 yılı verilerine göre, tarla bitkileri ekim alanının 167,9 milyon dekara ulaştığını belirten Yumaklı, hububat üretiminde son 3 yılda yüzde 22 oranında artış kaydedildiğini, buğday üretiminin ise 17-22 milyon ton arasında değiştiğini bildirdi. Son 20 yılda buğday veriminde yüzde 31’lik bir artış sağlandığını da ekledi.
Planlı üretim ve destek modeli
Yeni destekleme modeliyle birlikte, üretim planlamasına uyum sağlayan çiftçilerin buğday ve arpada yüzde 243, mısırda ise yüzde 254 oranında daha fazla destek alacaklarını vurgulayan Yumaklı, üreticilerin planlı üretimi sahiplendiğini ve bunun tarımsal üretimde verimliliği artırdığını söyledi.
Üç yıllık üretim planlaması sürecinin sonunda hububat üretiminde yüzde 13’lük bir artış hedeflediklerini kaydeden Yumaklı, bu yıl beklenmedik iklim olayları yaşanmaması durumunda hasat sezonunun başarıyla başlayacağını belirtti.
TMO, tüm ürünleri almaya hazır
Yumaklı, TMO'nun 2025 alım sezonuna yönelik tüm hazırlıkları tamamladığını, arz edilecek ürünlerin tamamının alınacağını vurguladı. Yumaklı, "Bu kapsamda elbette ülkedeki anbean bütün gelişmeleri, ekiliş, rekolte ve üretim maliyetlerinin belirlenmesi çalışmaları aynı hızda devam ediyor." dedi.
TMO’nun eylül ayından bu yana 10,5 milyon ton ürün satışı gerçekleştirdiğini, alımların yüzde 50’sinin lisanslı depolarda yapıldığını belirten Yumaklı, bu uygulamanın bu yıl da sürdürüleceğini söyledi.
Mardin'de tarımda büyük atılım
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay Akkoyun ise Mardin'de son 20 yılda tarım, sanayi, ulaşım ve diğer alanlarda önemli gelişmeler sağlandığını belirterek, devlet destekleriyle üreticilerin modern tarım teknikleri ve dijital uygulamalarla daha rekabetçi hale geldiğini ifade etti.
Kongre, açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panellerle devam ediyor.

Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *