Gündem Atlas Ekonomi Plan ve Bütçe Komisyonunda “Türk Parasının Kıymetini Koruma” teklifi görüşülüyor

Plan ve Bütçe Komisyonunda “Türk Parasının Kıymetini Koruma” teklifi görüşülüyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve diğer düzenlemeleri görüşüyor. İYİ Parti, asgari ücret artışı talep ederken, AK Parti’nin teklifi kayıt dışı ile mücadele ve vergi adaletini güçlendirmeyi hedefliyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerine başlandı.

Komisyon, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Görüşmeler başlamadan önce, İYİ Parti milletvekillerinin talebi üzerine usul tartışması açıldı.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, toplumun asgari ücret ve emekli aylıklarının artırılmasını beklediğini belirterek, "Şu anda açlık sınırı 27 bin 415 lira. Toplum, asgari ücretin ve en düşük emekli aylığının güncellenmesini bekliyor ama hükümetten bir adım yok. Önceliğin bunlar olması lazım ancak biz burada uygulamaya açıklık kazandıran konuları görüşüyoruz. Bu doğru değil." dedi.

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş ise ücret artışlarına ilişkin temmuz ayında bir çalışma yapılacağını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ise komisyonda son iki yılda görüştükleri 22 kanun teklifinden 20’sinin "torba kanun" olduğunu belirterek, "Böyle bir görüşme sistematiği yok. Bu ayıp. Bugünkü kanun teklifi de 13 farklı kanunda düzenleme öngörüyor ama tali komisyonlarda ele alınmadan buraya getiriliyor." ifadelerini kullandı. Türeli ayrıca vergi adaletinin sağlanması ve asgari ücret ile emekli aylıklarının artırılması için düzenleme beklediklerini dile getirdi.

"Dürüst mükelleflerin ödüllendirildiği mali sisteme doğru adım"

Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy, kanun teklifiyle kayıt dışılıkla mücadele edilmesi, vergi adaletinin güçlendirilmesi, dolaysız vergilerin payının artırılması, ihtilafların önlenmesi ve hukuki belirliliğin artırılmasının hedeflendiğini belirtti.

Gülsoy, "Herkesin gücü oranında vergi ödediği, vergiden kaçınmanın değil vergiye güvenin teşvik edildiği, kayıt dışılığın değil dürüst mükelleflerin ödüllendirildiği mali sisteme doğru kararlı bir adım atıyoruz. 21 maddeden oluşan kanun teklifimizde 13 farklı kanunda düzenleme yer alıyor. Bu teklif sadece bir vergi düzenlemesi değil, ekonomik adaletin tesisi ve vergi güvenliğinin artırılması yönünde de önemli bir adımdır." dedi.

Teklif kapsamında; Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun, Vergi Usul Kanunu, KDV Kanunu, Serbest Bölgeler Kanunu, Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu, Endüstri Bölgeleri Kanunu, LPG Piyasası Kanunu, Elektrik Piyasası Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda değişiklikler öngörülüyor.

Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığının saha denetim kapasitesinin artırılması, ulusal güvenlik kuruluşlarının yerli katkı oranı en az yüzde 40 olan taşıtlar için ÖTV istisnası sağlanması ve binek otomobillerin ÖTV’sine ilişkin motor hacmi, menzil ve batarya kapasitesine göre farklı oranlar belirleme yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesi düzenlemeleri yer alıyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *