AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, AK Parti'nin uluslararası diplomasideki rolü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sırakaya, Türkiye ve AK Parti'nin, kıtalar arasında barış köprüsü olarak küresel diplomasiye yön verdiğini belirterek, “Türkiye ve AK Parti, uluslararası diplomasideki etkinliğini sürdürerek barışın inşasında kilit rol oynamaya devam etmektedir” dedi.
AK Parti'nin 8. Olağan Büyük Kongresi öncesi düzenlenen akşam yemeğinde, yabancı ülke siyasi parti temsilcileri, büyükelçiler, diplomatlar ve yurt dışından gelen sivil toplum kuruluşları temsilcileri bir araya geldi. AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen yemeğe Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran ve eski bakanlar da katıldı.
Programda bir konuşma yapan Sırakaya, yarınki kongrenin parti içi demokrasinin mihenk taşı olacağını ifade ederek, büyükelçileri ağırlamaktan büyük onur duyduklarını söyledi. AK Parti'nin her kongresinin, "geleceğe dair bir vizyon" sunduğunu vurgulayan Sırakaya, partilerinin dünya genelinde tüm insanları, ırk, cinsiyet, inanç fark etmeksizin kucaklama anlayışını benimsediğini belirtti.
Sırakaya, “Türkiye ve AK Parti, uluslararası diplomasideki rolüyle barışın sağlanması adına büyük bir sorumluluk taşıyor. Somali’den Ukrayna’ya, Gazze’den Suriye’ye kadar geniş bir coğrafyada barış çabalarına öncülük ediyoruz” şeklinde konuştu.
Sırakaya, Türkiye ve AK Parti'nin gerçek demokrasinin temellerinin saygı, kapsayıcılık ve anlayışa dayandığına inandığını belirterek, “Hedefimiz, uluslar arası ilişkilerde barış içinde bir arada yaşama ve karşılıklı saygıyı teşvik etmektir. Küresel istikrarın hiçbir zaman garantilenemeyeceğini her gün yeniden hatırlıyoruz. Barışın sağlanması için diyalog, ortaklıklar ve çok taraflılık vurgusu yapılmalıdır” dedi.
Suriye’deki durumu da değerlendiren Sırakaya, Türkiye'nin, iç ve uluslararası baskılara rağmen Suriye halkının yanında kararlılıkla durduğunu ifade etti. Türkiye’nin, Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruma, terör örgütleriyle mücadele etme ve Suriyelilerin güvenli bir şekilde geri dönüşünü sağlama kararlılığını sürdürdüğünü söyledi.
İsrail'in Gazze'deki saldırılarıyla ilgili de konuşan Sırakaya, adil ve sürdürülebilir barışın ancak 1967 sınırlarına dayalı iki devletli çözümle sağlanabileceğine inandıklarını belirterek, “Bu çözüm, egemen bir Filistin devletinin barış, güvenlik ve karşılıklı tanıma içinde İsrail ile yan yana varlığını sürdürebilmesini sağlamalıdır” dedi.
Yarınki kongrede 100 binden fazla katılımcının yer alacağını belirten Sırakaya, partilerinin ulusal gücünün yanı sıra uluslararası etkisinin de gözler önüne serileceğini ifade etti. "Etkinliğimiz, Avrupa'dan Asya'ya, Afrika'dan Güney Amerika'ya kadar geniş bir yelpazede dünyanın her köşesinden sesleri bir araya getirecek" dedi.
Sırakaya, kongrenin sadece Türkiye için değil, tüm dünya için barış ve refah getirmesini temenni etti.