Bakan Uraloğlu, "Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu"nun sonuçlarını paylaştı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu'na 80 ülke temsilcisi, 38 bakan, 17 bakan yardımcısı ve 30'dan fazla kuruluşun katıldığını belirterek, "Açılış seremonisinde yaklaşık 2 bin 800 kişi vardı. Bu da bizim için gerçekten çok kıymetliydi. Forum kapsamında 12 mutabakat metni hayata geçirildi." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı, 27-29 Haziran tarihlerinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ev sahipliğinde düzenlenen Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu'nun sonuçlarına ilişkin bilgi veren Uraloğlu, forumun 2025 yılında ilk kez bu ölçekte gerçekleşen bir etkinlik olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, forumun üç gün boyunca 3 bin 500 misafiri ağırladığını ifade ederek, "Açılış seremonisinde yaklaşık 2 bin 800 kişi vardı. Bu, bizim için gerçekten çok değerliydi." ifadesini kullandı. Forumda Türk şirketlerinden Pasifik Eurasia ile Çin firmaları arasında demir yolu taşımacılığı konusunda bir anlaşma sağlandığını, ayrıca Türkiye-Fas, Türkiye-İspanya, Türkiye-Moritanya, Türkiye-Suriye, Türkiye-Kamboçya, Türkiye-Karadağ ve Türkiye-Liberya arasında birçok anlaşma ve mutabakat zaptını hayata geçirdiklerini aktardı.
Karadağ ile Suudi Arabistan arasında hava ulaştırma anlaşmasının da yapıldığını hatırlatan Uraloğlu, 19 ülkenin ilgili bakanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getirdi. "Bu dönemde yoğun ama heyecan vericiydi. Katılımcı 38 bakanımızla gerek ikili gerekse de forum süresince görüşmeler yaptık." dedi.
Uraloğlu, forumda 24 panel düzenlendiğini ve özel sektör ile kamu kurumlarından önemli katılımlar olduğunu belirtti. Bu panellerin sonuçlarını bir rapor halinde katılımcılarla paylaşacaklarını da ekledi.
Bankalar sokağı tesis ettiklerini ve burada finansla ilgili konuların ele alındığını duyuran Uraloğlu, 40 firmayla 2 bin 400 metrekarelik stant ve fuar alanı oluşturduklarını sözlerine ekledi.
Uraloğlu, Türkiye'nin yalnızca 4 saatlik uçuş mesafesiyle 67 ülkeye ulaşabildiğini ifade ederek,
"Bu, Afrika'nın önemli bir kısmı, Avrupa'nın tamamı ve Asya'nın genel kısmı için geçerlidir. Bu durumda 1,5 milyar insan yaşayarak, 25 trilyon dolarlık ticaret hacmiyle karşı karşıyayız."
dedi.
Kalkınma Yolu Projesi ile bazı alternatifler sunduklarını ve bu projelerin mevcut ulaşım hatlarına sahip başkalarını da etkileyebileceğinin bilincinde olduklarını dile getiren Uraloğlu, "Dünyadaki ticaret hacmi her yıl artıyor. Bizim amacımız yalnızca yeni koridorlar oluşturarak, mevcut ulaşım ağlarını zayıflatmak değil." ifadesini kullandı.
Uraloğlu, Türkiye'deki bu koridor ile ilgili çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını ve eksiklerin de en kısa sürede giderileceğini açıkladı.
Ayrıca, Kalkınma Yolu'nun ekonomiye yıllık katkısının 23,9 milyar dolar olacağı bilgisini verdi.