Gündem Atlas Gündem CHP 38. Kurultayı'nda şaibe iddiaları yeniden gündemde: Mahkemeden flaş karar!

CHP 38. Kurultayı'nda şaibe iddiaları yeniden gündemde: Mahkemeden flaş karar!

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na ilişkin şaibe iddiaları derinleşiyor. Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi, dava sürecini Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi'ne devretti. Yargılama devam ederken, kurultayda yaşanan usulsüzlükler taraflarca tartışılıyor. Duruşma 8 Eylül 2025'e ertelendi.

CHP’nin 38. Kurultayına İlişkin Şaibe İddialarında Yeni Gelişme: Mahkeme Görevsizlik Kararını Kaldırdı


Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 38. Olağan Kurultayıyla ilgili açılan şaibe iddialarına ilişkin davada önemli bir gelişme yaşandı. Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen görevsizlik kararı, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 30 Haziran 2025 tarihinde itirazen kaldırıldı. Böylece dava, asliye ceza mahkemesinde görülmeye devam edecek.

Kurultay Davasında Son Durum


CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı ve 6 Nisan 2025’te yapılan 21. Olağanüstü Kurultayının iptali talebiyle açılan dava, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 3. celse kapsamında devam etti. Duruşmaya CHP avukatları Çağlar Çağlayan ve Mehmet Can Keysan ile kurultay delegelerinin avukatı Onur Yusuf Üregen katıldı.

İddialar ve Deliller


Davacı avukat Onur Yusuf Üregen, kurultayda yaşanan hukuksuzlukları ve usulsüzlükleri detaylı şekilde dile getirdi. Divan Başkanı olarak görev yapan Ekrem İmamoğlu’nun tarafsız davranmadığı, kurultayda oy sayım sürecine müdahale edildiği, delege iradesinin manipüle edildiği iddialarının dosyada yer aldığını belirtti. Ayrıca, kurultay öncesi ve sonrasında bazı delegelere rüşvet verildiği, belediye ihalelerinde usulsüzlükler yapıldığı ve Özgür Özel’i destekleyen belediye başkanlarının baskı uyguladığı öne sürüldü.

Üregen, “Kurultay, anayasal hükümleri ve demokrasi ilkelerini ihlal ederek sakatlanmıştır. Bu nedenle 38. Olağan Kurultay mutlak butlanla batıldır” ifadelerini kullandı.

Karşı Görüş ve Hukuki Değerlendirmeler


Davalı avukatlar ise dosyaya sonradan katılan feri müdahillik taleplerinin kabul edilmesini istedi. Avukat Çağlar Çağlayan, divan başkanının usulsüzlük yaptığı iddialarının asılsız olduğunu, kurultayda kararların oy çokluğuyla alındığını ve hukuki süreçlerin beklenmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, siyasi partilerin kongre seçimlerine ilişkin yargı denetiminin sınırlı olduğunu ve mahkemelerin siyasi partilerin iç işleyişine müdahale yetkisinin bulunmadığını belirtti.

Mahkeme Kararı ve Gelecek Süreç


Mahkeme, feri müdahillik taleplerini kabul ederken, ceza yargılamasındaki görevsizlik kararına itirazın sonuçlanmasını bekleme kararı verdi. Duruşma 8 Eylül 2025 tarihine ertelendi.

Hukuki Süreç ve CHP’nin Geleceği


Bu dava, CHP içindeki yönetimsel tartışmaların ve kurultay sonuçlarının hukuki zeminde değerlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Parti tüzüğüne ve yasalara aykırı olduğu iddia edilen uygulamalarla ilgili mahkeme kararları, siyasi partilerin iç işleyişinde emsal teşkil edebilir.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *