Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya ile Ticaret Hedefini 10 Milyar Dolar Olarak Belirledi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto ile gerçekleştirdiği görüşmede, iki ülke arasındaki ticaretin 10 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi ve dengeli hale getirilmesi için yapılabilecek çalışmalar üzerinde durduklarını ifade etti. Görüşme, Bogor Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısının ardından gerçekleştirilen anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısıyla devam etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya'yı son olarak 2022'de G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde ziyaret ettiğini hatırlatarak, “Bugün ise Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 1. Toplantısı vesilesiyle Endonezya'dayız" dedi. Ayrıca, diplomatik ilişkilerin 75. yıl dönümünü kutladıklarını, ancak Türkiye ve Endonezya arasındaki tarihi bağların 400 yıl öncesine dayandığını belirtti. Erdoğan, 2011’de ilan ettikleri Stratejik Ortaklık ile bu güçlü ilişkileri daha da pekiştirdiklerini ifade etti.
Görüşmelerde, iki ülkenin ekonomik, ticari ve stratejik ilişkilerinin geniş bir yelpazede ele alındığını vurgulayan Erdoğan, Filistin ve Suriye gibi bölgesel meselelerin yanı sıra küresel konularda da fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Erdoğan, bu bağlamda enerji, tarım, ticaret, savunma sanayisi, iletişim ve eğitim gibi alanlarda 13 mutabakat metninin imzalandığını açıkladı.
Ekonomik İlişkilerin Çeşitlendirilmesine Önem Veriliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaretin dengeli bir şekilde artırılması için yapılacak çalışmalarla ilgili olarak, “Ticaretimizi 10 milyar dolar seviyesine yükseltmeye yönelik adımlar atılacak. Ayrıca, ekonomik ilişkilerimizi sağlık, inşaat, enerji, gıda ve helal ürünler gibi alanlarda çeşitlendirmeyi hedefliyoruz” dedi. Erdoğan, Endonezya'nın yeni başkenti Nusantara'nın inşa sürecinde Türkiye'nin başarılı inşaat firmalarının yer almasını arzuladıklarını belirtti.
İki ülke arasındaki turizm ilişkilerine de değinen Erdoğan, uçuş sayılarının artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Geçtiğimiz yıl Endonezya’dan Türkiye’ye 203 bin, Türkiye’den Endonezya’ya ise yaklaşık 50 bin turist geldi. Bu rakamlar sevindirici olmakla birlikte potansiyelin oldukça altında” dedi. Ayrıca, Endonezyalı gençlerin Türkiye'deki burslara olan ilgisinin arttığını belirten Erdoğan, 5 bin Endonezyalı öğrencinin Türkiye'de eğitim almış olduğunu ve onları kültür elçisi olarak gördüklerini ifade etti.
ASEAN ile İlişkilerde Endonezya'nın Desteği Önemli
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ASEAN ile ilişkilerin güçlendirilmesinde Endonezya'nın önemli bir rol oynadığını vurguladı. Erdoğan, Endonezya'nın ASEAN Sekretaryasına ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "ASEAN'la işbirliğimizin güçlendirilmesinde Endonezya’nın desteğine güveniyoruz" dedi.
Birleşmiş Milletler, G20, MIKTA, D-8 ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi çok taraflı platformlardaki ilişkilerin de artırılması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, Endonezya'nın Filistin meselesindeki duruşunu takdirle karşıladıklarını belirtti. Gazze'nin yeniden inşasında ve Filistin davasının savunulmasında Endonezya ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Erdoğan, ayrıca, Filistin'in bağımsızlığını savunduklarını ve "1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, egemen, toprak bütünlüğünü haiz bir Filistin Devleti'nin kurulmasının daha fazla geciktirilmemesi gerektiğini" vurguladı.
Filistin İçin Birlikte Çalışma Vurgusu
Erdoğan, Filistin meselesinde Endonezya ile aynı görüşte olduklarını belirterek, "Gazze huzura ermeden, Filistinliler huzura kavuşmadan, bölgedeki diğer ülkelerin de istikrara kavuşması mümkün değildir" dedi. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının neden olduğu 100 milyar dolara yaklaşan zararın, hukuki olarak zararın müsebbibinden tahsil edilmesi gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerin ve alınan kararların hayırlara vesile olmasını temenni ederek, iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da güçleneceğine olan inancını ifade etti.