Gündem Atlas Gündem Fezleke süreci başladı: CHP ve İYİ Parti liderlerine dokunulmazlık kaldırma adımları

Fezleke süreci başladı: CHP ve İYİ Parti liderlerine dokunulmazlık kaldırma adımları

CHP Lideri Özgür Özel ve İYİ Parti'li Turan Çömez hakkında dokunulmazlık kaldırma süreci başladı. Fezlekeler, TBMM Karma Komisyonu'na iletildi. Dokunulmazlık kararları Genel Kurul'da oylanacak, kaldırılan dokunulmazlık yargılamaya imkan tanıyacak.


CHP Lideri Özgür Özel ve İYİ Parti'li Turan Çömez Hakkında Fezleke Süreci Başladı

 Dokunulmazlık Kaldırma Adımları Detaylarıyla Açıklandı


CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Grup Başkanvekili Turan Çömez ve CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Turan Taşkın Özer hakkında fezleke düzenlenerek TBMM Başkanlığı Anayasa ve Karma Komisyonu’na iletildi. Komisyonun toplanması halinde fezlekeler gündeme alınacak ya da alt komisyon kurulması kararlaştırılacak. Alt komisyon kurulması durumunda karar, yeniden komisyonda değerlendirilecek. Son aşamada ise Karma Komisyon, milletvekillerinin dokunulmazlıklarına ilişkin kararı verip Genel Kurul’a sunabilecek.

Geçtiğimiz hafta da CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, 18 Nisan 2025’te Danıştay önünde yaptığı konuşma nedeniyle soruşturma başlatılmıştı.

Milletvekili Dokunulmazlığının Kaldırılma Süreci Nasıl İşliyor?

Dokunulmazlık dosyaları öncelikle Karma Komisyon Başkanı tarafından, siyasi partilerin belirlediği üyeler arasından seçilen 5 kişilik Hazırlık Komisyonu’na gönderiliyor. Hazırlık Komisyonu, dosyayı en geç 1 ay içinde inceleyerek rapor hazırlıyor. Bu süreçte milletvekilleri dinlenebiliyor ancak tanık çağrılmıyor.

Eğer Hazırlık Komisyonu dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar verirse dosya Karma Komisyon’a havale ediliyor. Karma Komisyon da yine 1 ay içinde raporu inceleyip sonuçlandırıyor. Karma Komisyon, dokunulmazlığın kaldırılmasına ya da kovuşturmanın ertelenmesine karar verebiliyor. Erteleme kararı alınırsa, rapor Genel Kurul’da okunuyor ve 10 gün içinde milletvekilleri tarafından itiraz edilmezse karar kesinleşiyor.

Genel Kurul’da Son Aşama

Karma Komisyon raporu Genel Kurul’da okunuyor ve iki milletvekili (lehte ve aleyhte) rapor üzerine konuşma yapıyor. Fezleke sahibi milletvekili, isterse savunmasını yapabiliyor ya da başka bir milletvekili savunma yapıyor. Daha sonra rapor oylamaya sunuluyor ve dokunulmazlığın kaldırılması için en az 151 milletvekilinin onayı gerekiyor.

Her dosya ve milletvekili için ayrı oylama yapılıyor. Dokunulmazlık kaldırılan dosya hakkında yargılama başlatılabiliyor, ancak diğer dosyalar için dokunulmazlık devam ediyor.

Dokunulmazlık Kalksa da Milletvekilliği Sürüyor

Dokunulmazlık kaldırılması milletvekilliğinin düşmesi anlamına gelmiyor. Milletvekili maaş ve sosyal haklarını almaya devam ediyor, yasama faaliyetlerine katılabiliyor. Ancak yargılama sonucunda ceza kesinleşirse milletvekilliği düşürülüyor.

Kaldırılan dokunulmazlıkla ilgili Genel Kurul kararına karşı 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yapılabiliyor. Mahkeme, başvuruyu 15 gün içinde karara bağlıyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *