İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında, Sulh Ceza Hakimlikleri tarafından önemli kararlar alındı.
Aralarında Kültür AŞ Genel Müdür Yardımcıları Onur Aldı ve Erdinç Çolak’ın da bulunduğu 18 şüpheli tutuklanırken, bazı şüphelilere adli kontrol tedbiri uygulandı.
Soruşturmanın kapsamı ve suçlamalar
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu zanlılar hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “rüşvet”, “irtikap”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme” ve “ihaleye fesat karıştırma” suçlamalarıyla soruşturma yürütüyor. Soruşturma kapsamında, 26 Nisan 2025’te İstanbul, Ankara ve Tekirdağ’da düzenlenen operasyonlarda 52 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonlarda, 24 milyon 500 bin TL değerinde ziynet eşyası, döviz ve Türk Lirası ele geçirildi.
Tutuklama Kararları
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, İSTTELKOM AŞ Genel Müdürü Melih Geçek, İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Naim Erol Özgüner, Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Akyüz, Ekrem İmamoğlu’nun koruması Çağlar Türkmen, İBB Kamulaştırma Şube Müdürü Fatih Özçelik ve İBB’de mühendis Yakup Öner’in “rüşvet almak” ve “suç örgütü üyeliği” suçlarından tutuklanmasına karar verdi. Hakimlik, şüphelilerin kaçma şüphesi taşıdığına ve delillerin henüz tam toplanmadığına hükmetti.
İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, Kültür AŞ Genel Müdür Yardımcıları Onur Aldı ve Erdinç Çolak’ın yanı sıra iş insanı Mete Mağden, Cevat Kaya, Elçin Karaoğlu ve Hakan Karaköse’yi “rüşvet almak/vermek” ve “suç örgütü üyeliği” suçlarından tutukladı. Kararda, şüphelilerin tanık ve müşteki beyanlarını etkileme riski bulunduğu vurgulandı.
İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği, Engin Ulusoy, Hakan Aplak, Metin Bal, Ramazan Gülten, Nazan Başelli ve Gökhan Köseoğlu’nun tutuklanmasına hükmetti. MASAK raporları, Sayıştay tespitleri, tanık beyanları ve HTS kayıtları, bu kararın temel dayanakları oldu.
Adli kontrol tedbirleri
Bazı şüpheliler için ise tutuklama talepleri reddedildi ve adli kontrol kararları alındı:
Şafak Başa, Zeynep Ayten Gözdem Ongun, Adem Şanlısoy ve Rasim Kaya için “konutu terk etmeme” (ev hapsi) kararı verildi.
Onur Soytürk, Sinan Akçiçek, Ali Ayçiçek, Begüm Çelikdelen, Ayhan Koç, Murat Selvi, Nurten Uğursoy ve Tuğba Figankaplan hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve imza atma şartı getirildi.
Adli kontrol gerekçeleri arasında şüphelilerin sabıkasız olmaları, delillerin niteliğinin değişme ihtimali ve tutuklamanın orantılı olmayacağı kanaati yer aldı.
Deliller ve soruşturma süreci
Soruşturma, MASAK raporları, Sayıştay denetimleri, HTS kayıtları, tanık beyanları, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği raporları ve dijital materyallerin incelenmesiyle destekleniyor. Hakimlik kararlarında, şüphelilerin katalog suçlar işlediği ve kaçma/delil karartma riski taşıdığı belirtildi. Soruşturma kapsamında toplam 53 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti.