Gündem Atlas Gündem İBB’den reklam izni alımında “gayriresmi ücret” iddiası

İBB’den reklam izni alımında “gayriresmi ücret” iddiası

İBB'de reklam izinleriyle ilgili yolsuzluk iddiaları ortaya atıldı. Tanıklar, 2019'dan bu yana "gayriresmi ücret" talepleri ve sahte sözleşmelerle ücret alındığını ifade etti. Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 100 kişi hakkında yolsuzluk soruşturması sürüyor.

İBB’den reklam izni alımında “gayriresmi ücret” iddiası

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında tanık olarak ifade veren iş insanı İ.Y, 2019’dan itibaren reklam izinlerinin alınması sürecinde şirketlerden “gayriresmi ücret” talep edildiğini öne sürdü.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, tutuklanan ve görevden uzaklaştırılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte toplam 100 şüpheli hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “rüşvet”, “ihaleye fesat karıştırmak”, “nitelikli dolandırıcılık” gibi suçlamalarla inceleme sürüyor.

Tanık İ.Y, daha önce Kentsel Tasarım Müdürlüğü bünyesinde ücretsiz verilen reklam izinlerinin, İmamoğlu’nun göreve gelmesiyle birlikte önce Kültür AŞ, daha sonra da Medya AŞ üzerinden Emlak İstimlak Daire Başkanlığına bağlandığını ve bu süreçte şirketlerden farazi sözleşmelerle ücret alındığını öne sürdü.

İ.Y ifadesinde, “Tasarım bedeli, grafik bedeli gibi isimlerle fatura kesip bu ücretleri tahsil ettiler. Aynı zamanda ecrimisil bedeli adı altında da tahsilat yapıldı,” dedi. Geciken izin süreçleri nedeniyle reklamların kaldırılması yönünde zabıta baskısıyla karşılaştıklarını belirten İ.Y, reklam mecralarının arasında mesafe gözetilmeksizin kaçak uygulamalar yapıldığını, bu ihalelerin ise yine belediye eliyle şahıslara ve şirketlere verildiğini ifade etti.

Tanık O.T ise, 2019 sonrasında ihalelere katılım süreçlerinin zorlaştığını ve firmalarının reklam izni alabilmesi için Kültür AŞ Başkanı Serdal Taşkın’a 4 milyon TL ödeme yapmak zorunda kaldıklarını iddia etti. O.T, “Bu para, tasarım ve aparat kiralama gibi gerekçelerle faturalandırıldı. Gayriresmi taleplerin resmileştirilmesi sağlandı,” dedi.

Murat Ongun’un da firmalarından bazı taleplerde bulunduğunu öne süren O.T, “İzinlerin verilmesi için Ongun devreye girdi. Bizden zorluk çıkarılarak işleri almamız engellenmeye çalışıldı,” şeklinde konuştu. O.T, şirketini devrederek başka bir sektöre geçtiğini, yaşananların sadece küçük bir yolsuzluk parçası olduğunu, daha büyük boyutlarda usulsüzlükler olduğunu iddia etti.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *