İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Aziz İhsan Aktaş’ın liderliğini yaptığı iddia edilen suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturmada önemli gelişmeler yaşandı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın da aralarında bulunduğu bazı isimler tutuklandı.
Rüşvet ve İhale Usulsüzlükleri İddiası
Soruşturmada, belediye başkanları ve üst düzey yöneticilerin, rüşvet karşılığında ihaleleri organize ettikleri iddia ediliyor. Savcılık tarafından hazırlanan sevk yazısında, Zeydan Karalar’ın Seyhan Belediye Başkanı olduğu dönemde temizlik işleri ihalesine dair yüklenici firma yetkilisinden haksız maddi talepte bulunduğu ve bu işlemin Özcan Zenger aracılığıyla yürütüldüğü ifade ediliyor. Tanık beyanları, banka dekontları ve HTS kayıtlarıyla desteklenen iddialarda, para teslimlerinin elden yapıldığı belirtiliyor.
Zeydan Karalar ve Özcan Zenger Hakkında
Karalar ve Zenger iddiaları reddetse de, savcılık yazısında yıllar önce yaşandığı öne sürülen bu olayların tanıklarca detaylı hatırlanmasının olağan akışa aykırı olmadığı, çünkü ilgili dönemlere ait kayıtların tutulduğu ifade ediliyor. Yazıda, Zenger’in İstanbul’a sadece para almak için gittiği yönünde ciddi şüpheler olduğu vurgulanıyor.
Adıyaman Cephesi: Çelişkili İfadeler
Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan’ın da temizlik işi yüklenicisinden maddi menfaat sağladığı belirtiliyor. Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin, şirket yetkilisini tanımadığını öne sürmesiyle beyanlar arasında çelişki oluştu. Tanıklar, Kayhan’ın hem şahsi hesabına hem de elden para aldığına dair bilgi verdi. Tanıklardan birinin savcılık ifadesi sırasında Kayhan’ın ısrarlı aramaları ise dosyaya girdi.
Akpolat ve Yakın Çevresi: Mal Varlığı Aklama İddiası
Dosyada yer alan bir diğer önemli isim ise eski Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat. Savcılığa göre, Akpolat’ın elde ettiği mal varlıkları yakın çevresindeki kişiler – Kazım Gökhan Yankılıç, Burak Kangal ve Rabil Artan – üzerine devredilerek gizlenmeye çalışıldı. Örneğin, Artan’ın adına kayıtlı aracın Akpolat tarafından kullanıldığı, Yankılıç’ın üzerine geçen dairede Akpolat’ın kaldığı, Kangal’ın aldığı Acarkent villasında ise kimsenin oturmadığı tespit edildi.
Savcılık, bu taşınmaz ve araçların ödemelerinin nakit yapıldığını, banka hareketlerinin kaynak göstermediğini ve iddia edilen bedellerin piyasa değerleriyle örtüşmediğini belirtti. 25 milyon TL’ye alınan villanın değerinin aslında çok daha yüksek olduğu vurgulandı.
Savcılık, tüm şüpheliler hakkında “irtikap” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama” suçlamalarıyla tutuklama talep etti. Belgeler, tanık beyanları ve maddi deliller ışığında, kamu görevleri suistimal edilerek yüklü miktarda haksız kazanç sağlandığı yönünde kuvvetli şüphelerin bulunduğu ifade edildi.