TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda, enerji ve maden sektörlerine yönelik düzenlemeler içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri devam ediyor. 21 saatlik yoğun müzakerelerde teklifin ilk 7 maddesi kabul edilirken, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci ve zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetleri tartışma konusu oldu.
İYİ Parti’den ÇED Sürecine Eleştiri
İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, teklifin ÇED sürecindeki ön kontrol mekanizmasını kaldırdığını savundu. Uz, “Bu teklif yasalaşırsa, ‘yatırım engellenmesin’ gerekçesiyle ÇED bir formaliteye dönüşecek. Bürokrasi üzerinde baskı oluşacak ve çevresel denetimler yerine yatırım lehine kararlar alınacak” dedi.
Zeytinlik Alanlar Madenciliğe mi Açılıyor?
DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, teklifin ekindeki kroki ve koordinat listelerinin Muğla’daki Yatağan, Kemerköy ve özellikle Akbelen’deki zeytinlik alanları hedef aldığını öne sürdü. Çubuk, “Teklifin 11. maddesiyle zeytinliklerde madencilik faaliyetlerinin önü açılıyor. Zeytinliklerin taşınması gibi önerilerle Zeytincilik Kanunu fiilen yok sayılıyor” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.
“ÇED Süreci İşlevsiz mi Kalacak ? ”
Yeni Yol Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, ÇED süreci devam ederken yatırımcıların diğer kurumlara erken başvuru yapabilmesinin, bu kurumlar üzerinde baskı yaratabileceğini belirtti. Doğan, “ÇED olumlu kararı alan bir yatırım için diğer kurumlar olumsuz karar verebilecek mi?” sorusunu yöneltti.
CHP’den “ÇED Gerekli Değildir” İfadesine Tepki
CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, teklif gerekçesindeki “ÇED gerekli değildir” ifadesinin kamuoyunda olumsuz algı yarattığını ve metinden çıkarılması gerektiğini söyledi. Çiler, “ÇED, bürokratik bir prosedür değil, anayasal çevre hakkının güvencesidir. Bu düzenleme, ÇED sürecini işlevsiz hale getirebilir” dedi.
Komisyonda görüşmeler devam ederken, teklifin çevre ve zeytinlik alanlar üzerindeki etkileri kamuoyunda da yakından takip ediliyor.