Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Türkiye'nin Antarktika'da daha aktif bir rol üstlenmeye hazırlandığını ifade etti
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin Antarktika’da daha etkin bir rol oynamak için çalışmalar yaptığını belirterek, bu bağlamda Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde danışman ülke statüsünü kazanmayı hedeflediklerini söyledi.
İtalya'da düzenlenen 47. Antarktika Antlaşması İstişare Toplantısı (ATCM) için Milano'da bulunan Bakan Kacır, burada Türkiye’nin Milano Başkonsolosluğu'nda Antarktika Antlaşması Danışman Ülkeleri heyet başkanlarına yönelik bir resepsiyon gerçekleştirdi.
28 ülkenin temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Kacır, konuşmasında Türkiye’nin son yıllarda Antarktika’ya yönelik faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
"Şu ana kadar elde ettiğimiz bilimsel tecrübe, diplomatik deneyim ve kurumsal gelişim sayesinde Türkiye, Antarktika Antlaşması kapsamındaki danışman ülke statüsü başvurusu için hazırlıklarını sürdürüyor."
diyen Kacır, bu gelişmenin kıtanın geleceğinde daha aktif bir rol oynamalarını sağlayacağını ve sahip oldukları bilgiyi paylaşmaları için yeni fırsatlar sunacağını dile getirdi.
Resepsiyonda konuklara Türkiye’nin Antarktika’daki bilimsel çalışmalarını tanıtan bir video gösterimi yapıldı ve Türk mutfağının seçkin lezzetleri sunuldu.
Antarktika, insanlığın geleceği için büyük bir önem taşıyor
Bakan Kacır, Milano’da ATCM çerçevesindeki görüşmelerini AA muhabirine değerlendirerek, "Antarktika, beyaz kıta olarak insanlığın geleceği açısından son derece değerli. Hem bilimsel araştırmalar hem de stratejik amaçlarla Antarktika'nın gelecekteki rolü çok önemli olacak. Türkiye olarak, bu süreçte bilimsel araştırma çalışmalarını öncelikli hale getiriyoruz." ifade etti.
Kacır, Türk bilim insanlarının 2017 yılından bu yana Antarktika’ya seferler düzenlediğini belirterek, şunları aktardı:
"Aynı zamanda Kuzey Kutbu'na da arktik seferler yapıyoruz. Şimdiye dek 200'den fazla bilim insanımız, 150'den fazla bilimsel projeyi bu seferlerde gerçekleştirme imkanı buldu. Son yıllarda özellikle lise öğrencilerimizi TEKNOFEST aracılığıyla düzenlediğimiz kutup araştırmaları yarışmasında dereceler kazanan gençlerimizi de bu seferlere dahil ediyoruz, böylelikle onların araştırma vizyonlarının kutuplara yönelik genişlemesini sağlıyoruz."
Bakan Kacır, Türkiye’nin Antarktika ile ilgili hedeflerine dikkat çekerek,
"Türkiye olarak amacımız, Antarktika Antlaşmalar Sistemi’nde danışman ülke statüsünü elde etmektir. Bu bağlamda diğer ülkelerle ortak çalışmalarımız çok önemli. Seferlerimize ve bilimsel araştırmalara diğer ülkelerden bilim insanlarının katılımını teşvik ediyoruz, aynı şekilde kendi bilim insanlarımızı da diğer ülkelerin araştırma programlarına dahil etmeye çalışıyoruz. Bu konuda 13 ülkeyle iş birliği protokolleri imzaladık."
Bugün Türkiye’nin Milano Başkonsolosluğu’nda ilgili ülke temsilcilerini ağırladıklarını anlatan Kacır, "Onlara özellikle Türkiye’nin kutup vizyonunu ve Antarktika’ya dair hedeflerimizi anlatma fırsatı bulduk. Ümit ediyorum ki yakın gelecekte Türkiye, uluslararası arenada Antarktika hakkında yapılan çalışmalarda daha görünür hale gelecektir." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin bilimsel vizyonu sınırları aşan bir yaklaşımı temsil ediyor
Bakan Kacır, Türkiye’nin hem kutup bölgelerinde hem de uzay çalışmalarında bilimsel vizyonunu geliştirdiğini belirterek sözlerine devam etti:
"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Antarktika'ya bir Türk bilim üssü kurmayı hedefliyoruz. Bu üste, Türk bilim insanlarının yanı sıra diğer ülkelerin bilim insanları da iklim değişikliği gibi konularda araştırmalar yapabilecek. Türkiye'nin bilimsel araştırma vizyonu, yalnızca ülkemizle sınırlı değil. Uzay çalışmaları ve kutup araştırmalarıyla bu vizyon, hem yeryüzünde hem de ötesinde oldukça ileri düzeylere ulaşmıştır. Bu durumdan büyük mutluluk duyuyoruz."
Kacır, Türk bilim insanlarının global düzeyde etki yaratan çalışmalar yapmasının Türkiye açısından önemli bir değer olduğunu vurgulayarak, "Şu an danışman ülke statüsüne sahip olmayan gözlemci ülkeler arasında Türkiye, Antarktika ile ilgili bilimsel çalışmalarda açık ara lider konumundadır. Bu, Türkiye’nin danışman üye olma sürecinde en büyük itici gücümüzdür." dedi.
Son olarak, Kacır, TÜBİTAK bünyesinde faaliyet gösteren Kutup Araştırmaları Enstitüleri'nin liderliğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belirlediği hedefler doğrultusunda Türkiye’yi kutup araştırmalarında öncü ülkeler arasında konumlandırmak için çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.