Gündem Atlas Sağlık
Migren hastalarına umut: Sinir blokajı tedavisi atak sıklığını azaltıyor!
Migren hastalarına umut: Sinir blokajı tedavisi atak sıklığını azaltıyor!
Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi'nde uygulanan sinir blokajı tedavisi, migren ataklarını azaltarak hastaların yaşam kalitesini artırıyor. Ülkemizde 14 milyon migren hastası bulunurken, bu tedaviyle ilaç bağımlılığı da azaltılabiliyor.
Sinir blokajı tedavisi, migren ataklarını azaltma potansiyeline sahip
Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Karadaş:
"Migren, her 6 kişiden birinde görülmektedir; ayrıca erkeklere göre kadınlarda 3-4 kat daha fazla rastlanıyor. Ülkemizde migren hastası sayısı 14 milyonu buluyor.
"Migren hastalarının en büyük sıkıntılarından biri gereksiz yere aşırı ilaç kullanımı. Ağrı kesiciler, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle, bu bağımlılığın sona erdirilmesi önemli. Bu aşamada ise sinir blokajı yöntemi işlevsel hale geliyor ve hastaların şiddetli ağrıları yönetiliyor."
Şiddetli migren ağrılarıyla mücadele eden hastalarda, baş ve boyun bölgesine uygulanan "sinir blokajı" tekniği sayesinde migren ataklarının sıklığının azaldığı ve yaşam kalitesinin gözle görülür şekilde arttığı bildirilmektedir.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Karadaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilaç tedavisine rağmen geçmeyen şiddetli migren ataklarında başvurulan "sinir blokajı" tedavisinin etkilerini aktardı.
Migrenin yalnızca baş ağrısı olmadığını, bu duruma ışığa ve sese hassasiyet, bulantı ve kusma gibi semptomların da eklendiğini vurgulayan Karadaş, "Her 6 kişiden biri migren hastası ve bu hastalık, erkeklere göre kadınlarda 3-4 kat daha yaygındır. Türkiye'de 14 milyon migren hastası bulunmaktadır." dedi.
Prof. Dr. Karadaş, migrenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, ilaç tedavisinin etkili olmadığı durumlarda, hastaların bir ayda yaklaşık 27 gün baş ağrısı yaşadığını, "sinir blokajı" yöntemiyle bu süreyi 3 ayda 1 güne indirebileceklerini ifade etti.
Türkiye'nin İlk Baş Ağrısı Blokaj Ünitesi
SBÜ Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi'nde kurulan Türkiye'nin ilk baş ağrısı blokaj ünitesi hakkında bilgi veren Karadaş, şu noktaları dile getirdi: "Migren hastalarının en büyük sorunlarından biri aşırı ilaç kullanımıdır. Ağrı kesici türü ilaçların, böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliği gibi sağlık sorunlarına neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, hastaların bu durumlardan kurtulmaları sağlanmalıdır. Bu noktada, blokajlar devreye giriyor ve hastaların şiddetli ağrıları kontrol altına alınıyor. Blokaj işlemi, genel anestezi olmayan, sinirin bulunduğu bölgeye uygulanan bir yöntemdir. Bölgesel anestezik madde ile sinirin ağrı üretimini bloke edip baskılıyoruz."
Karadaş, işlem sayısının hastanın ağrı şiddetine göre genellikle 1 ila 3 seans arasında değiştiğini, bazı dirençli vakalarda ise 10 seansa kadar çıkabileceğini aktardı. Merkezde günde yaklaşık 100 hastaya sinir blokajı tedavisi uygulandığını belirten Karadaş, Türk Nöroloji Derneği ve Baş Ağrısı Derneği işbirliğiyle bu yöntemin yaygınlaştırılması adına hekimlere yönelik eğitimler düzenlediklerini ekledi.
Tedavi Sonrası Pozitif Değişimler
Tedaviden olumlu sonuç alan hastalar, geçirdikleri süreç ve iyileşmenin hayatlarına kattıklarıyla ilgili deneyimlerini paylaştı. On yıldır migrenle mücadele eden 37 yaşındaki Ebru Mersin, tedavi öncesi sosyal hayatının neredeyse sona erdiğini belirtti. Mersin,
"Çevremde 'Yine mi başın ağrıyor?' diyenlerden bıktım. Günlük ağrılarım, sinir blokajı tedavisiyle artık 3 ayda bir gerçekleşiyor. Işığa karşı hassasiyetim, mide bulantılarım ve atakların şiddeti azaldı. Artık çocuklarıma daha fazla zaman ayırıyorum, işlerim de daha iyi gidiyor. Kendimi çok daha sağlıklı hissediyorum."
ifadelerini kullandı.
Çocukluğundan beri baş ağrısı çeken 40 yaşındaki Serap Atalay ise, mevcut ilaç tedavilerinden verim alamadığı için blokaj tedavisine yöneldiğini belirtti. Atalay, "Blokaj tedavisini duyduğumda hemen başvurdum. Tedavi sonrası neredeyse her gün olan migren ataklarım, 4-5 ayda bir yaşanır hale geldi. Artık hem iş hem sosyal ilişkilerimde daha kaliteli bir yaşam sürüyorum." dedi.
Migren hastalarına umut: Sinir blokajı tedavisi atak sıklığını azaltıyor! - Gündem Atlashttps://www.gundematlas.com/saglik/migren-hastalarina-umut-sinir-blokaji-tedavisi-atak-sikligini-azaltiyor/3429
Paylaş
Arkadaşlarınızla paylaşmak için linki kopyalayın.
!!! Yorum yapmadan önce kuralları okuyunuz.
Kişisel saldırılar yapmayın: Yorumlarınızda diğer kullanıcıları veya kişileri hakaret içeren ifadelerle suçlamayın veya aşağılamayın.
Irkçı, cinsiyetçi veya ayrımcı yorumlar yapmayın: Yorumlarınızda ırk, cinsiyet, etnik köken, din, cinsel yönelim veya herhangi bir ayrımcılık unsuru içeren ifadeler kullanmayın.
Yasa dışı faaliyetleri özendirmeyin: Yorumlarınızda yasa dışı faaliyetleri özendiren veya teşvik eden ifadeler kullanmayın.
Özel bilgileri paylaşmayın: Yorumlarınızda başkalarının özel bilgilerini paylaşmayın, bu bilgiler kullanıcıların adını, telefon numarasını, adresini, e-posta adresini veya diğer özel bilgileri içerebilir.
Spam ve reklam yapmayın: Yorumlarınızda spam veya reklam içeren ifadeler kullanmayın. Yorumlarınızın reklam içermemesine özen gösterin.