Enstitü Sosyal’den dijital çağa uyumlu çocuk hakları sözleşmesi
Enstitü Sosyal, dijital ortamda çocukların güvenliğini önceleyen 13 maddelik yeni bir sözleşmeyi kamuoyuyla paylaştı. "Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi", 23 Nisan arifesinde Üsküdar’daki merkezde gerçekleştirilen tanıtım toplantısıyla tanıtıldı. Sözleşme, İngilizce, Fransızca, Arapça ve Çince olmak üzere dört farklı dile çevrilerek uluslararası platformlara da sunuldu.
Enstitü Sosyal Eğitim Araştırmaları Programı Direktörü Volkan Levent Akgünlü, uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olan sözleşmenin sadece ulusal düzeyde değil, küresel ölçekte de bir ilk olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
"Geleceğiyle ve çocuklarıyla ilgili endişesi olan, 'İnterneti daha güvenli nasıl kullanabilirim?' diyen her bireyin web sitemize girip bu kampanyaya destek vermesini bekliyoruz. Türkiye'deki resmi makamlarla işbirliği içerisinde olacağız, Aile Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımızla yakın temas içerisinde bunu toplumun geneline yaymak istiyoruz."
Çalışmanın çocuk hakları konusunda toplumsal bir farkındalık yaratmayı amaçladığını belirten Akgünlü, sivil toplum ve akademik çevrelerle yürütülen iş birliği sayesinde sözleşmenin temellerinin sağlam atıldığını söyledi.
Toplantıya katılan Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hatice Ferhan Odabaşı da projenin önemine şu sözlerle değindi:
"Çocuk haklarını birlikte konuşmak, bunu anne babalara, öğretmenlere yaymak çok önemli. Çünkü çocukların belli bir konuda yönlendirilmeye ihtiyaçları var. Bu da onların güvenlikleri, mahremiyetleri. Bu konuda haklarının ne olduğunu hem onlara hem de ailelere öğretmemiz gerekli. Bunun için bu sözleşmeyi çok değerli ve önemli buluyorum."
Sözleşmenin içeriği dijital ortamda çocuklara yönelik zorbalık, mahremiyet ihlalleri ve güvenlik açıkları gibi konulara çözüm üretmeyi hedefliyor. İçeriğin güncellenebilir olması, dijital dünyanın dinamik yapısına uygun olarak sözleşmeyi esnek ve sürdürülebilir kılıyor.
Toplantıya katılan 7. sınıf öğrencisi Emre Balı ise duygusal bir çağrıda bulunarak, çocukların sesi oldu:
"Geleceğimizi şekillendiren büyüklerimiz, tüm anlaşmazlıkları bırakıp bizim için birlik olun. Biz çocuk olduğumuz için imza atamıyoruz, o yüzden bu sözleşmeyi siz imzalayın. Çünkü bu sözleşme bizim geleceğimiz."
Toplantıda ayrıca çeşitli akademisyenler, araştırmacılar ve okul yöneticileri de konuşmalarıyla sözleşmeye katkı sağladı.