CHP 38. Olağan Kurultayı Davası 15 Eylül’e Ertelendi
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 4-5 Kasım 2023’te düzenlenen 38. Olağan Kurultayı ve 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan dava, CHP avukatlarının talebi üzerine 15 Eylül 2025’e ertelendi.
Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada, CHP avukatı Çağlar Çağlayan, 4-9 Eylül tarihlerinin CHP’nin kuruluş haftası olduğunu ve parti tüzüğünün 86. maddesi gereği bu dönemde kuruluş etkinlikleri düzenleneceğini belirterek, 8 Eylül’deki duruşmanın ertelenmesini talep etti. Mahkeme, talebi makul bularak duruşmayı 15 Eylül’e erteledi.
Davanın Arka Planı
Dava, eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile delegeler Yılmaz Özkanat, Hatip Karaaslan ve Kamile Bahar Önal tarafından, kurultaylarda usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla açılmıştı.
Davacılar, 38. Olağan Kurultay’da delege iradesinin sakatlandığını, “para karşılığı oy kullandırıldığı” ve divan başkanının tarafsız davranmadığı gerekçeleriyle kurultayın “mutlak butlan” ile iptalini ve eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yönetimine dönülmesini talep ediyor.
Davalar, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde birleştirilmişti.
30 Haziran’daki duruşmada mahkeme, Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ve “oylamaya hile karıştırma” suçlamasıyla ilgili ceza davasındaki görevsizlik kararının kesinleşmesini beklemeye karar vererek duruşmayı 8 Eylül’e ertelemişti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, davayı “19 Mart yargı darbesi” ile ilişkilendirerek, “Partimizi tartıştırmaya ve iktidar yürüyüşümüzü kesmeye yönelik siyasi bir operasyon” olarak nitelendirmişti.
Ceza Davasında Gelişmeler
CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin “para karşılığı oy kullandırıldığı” iddialarıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, aralarında yolsuzluk soruşturması nedeniyle görevden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve diğer isimlerin bulunduğu 12 kişi hakkında iddianame hazırlanmıştı. İddianamede, Siyasi Partiler Kanunu’nun 112. maddesine aykırı “oylamaya hile karıştırma” suçundan 1 ila 3 yıl hapis cezası talep ediliyor.
Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi, iddianameyi “rüşvet” suçu kapsamında değerlendirerek görevsizlik kararı vermiş ve dosyayı Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.
Ancak, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesi, görevsizlik kararını kaldırarak davanın Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesine hükmetti. Mahkeme, iddianamede rüşvet suçuna ilişkin bir anlatım bulunmadığını ve suçun Siyasi Partiler Kanunu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
İddianamenin Detayları
İddianamede, Ekrem İmamoğlu’nun divan başkanı olduğu kurultayda, bazı delegelere para veya belediye başkanlığı/meclis üyeliği gibi menfaatler teklif edildiği öne sürülüyor.
Soruşturma kapsamında, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden alınan belgeler, döviz bürolarının güvenlik kamera görüntüleri ve kripto varlık hesap bilgileri incelendi. Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “mağdur”, Lütfü Savaş ise “şikayetçi” sıfatıyla yer alıyor.