Gündem Atlas Yaşam Giresun'da kahverengi kokarca ile mücadelede samuray arısı üretimi artırılıyor

Giresun'da kahverengi kokarca ile mücadelede samuray arısı üretimi artırılıyor

Giresun'daki Fındık Araştırma Enstitüsü, kahverengi kokarcaya karşı biyolojik mücadelede önemli bir aşama kaydetti. 2024'te 1 milyon samuray arısının doğaya salınması hedefleniyor. Bu zararlı, fındık üretimini tehdit ediyor ve kimyasal önlemler yetersiz kalıyor.

Fındık üretiminde ciddi zararlara yol açan kahverengi kokarcaya karşı Giresun’da yürütülen biyolojik mücadelede önemli bir eşiğe gelindi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü çatısı altında faaliyet gösteren Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü'nde, 2024 yılı başından bu yana üretilen samuray arısı sayısı 220 bini geçti.

Enstitü Müdürü Yusuf Bilgen, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın 19 Nisan’daki laboratuvar ziyaretinde, bu yıl toplamda 1 milyon civarında samuray arısının doğaya salınmasının hedeflendiğini açıkladığını belirtti. Bilgen, laboratuvarda 5'i ziraat mühendisi olmak üzere 10 kişilik uzman bir ekibin özveriyle çalıştığını, haziran ayına kadar 300 bin civarında samuray arısının üretileceğini söyledi.

Fındık Bahçeleri Alarm Veriyor
2023’ten itibaren başta Ordu ve Giresun olmak üzere Karadeniz’deki birçok fındık bahçesinde ciddi ürün kayıplarına yol açan kahverengi kokarca, bölgedeki üreticileri tedirgin ediyor. Bilgen, bu zararlının dünya genelinde 300’den fazla bitki türüne zarar verdiğine dikkat çekerek, “Fındık üretiminde kalite ve verimi ciddi şekilde tehdit ediyor. Kimyasal mücadele yetersiz kalınca biyolojik çözüm devreye girdi,” dedi.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *