Gündem Atlas Yaşam Portekiz’de vatandaşlık yasası değişiyor: Süre uzuyor, şartlar ağırlaşıyor

Portekiz’de vatandaşlık yasası değişiyor: Süre uzuyor, şartlar ağırlaşıyor

Portekiz hükümeti, vatandaşlık yasasında değişiklik yaparak, başvuru sürelerini 10 yıla çıkardı ve yabancılar için dil sınavı zorunluluğu getirdi. Yeni düzenleme, otomatik vatandaşlık hakkını da kısıtlıyor. Tasarının Meclis’ten geçmesi bekleniyor.

Portekiz’de azınlık sağ hükümeti, vatandaşlık ve yabancılar yasasında değişiklik yaparak, vatandaşlık verilmesini zorlaştıran yeni adımlar attı.

18 Mayıs’ta yapılan erken genel seçimlerden birinci parti çıkan ve Başbakan Luis Montenegro liderliğinde kurulan merkez sağ “Demokratik İttifak” (AD) hükümetinin ilk icraatlarından biri, vatandaşlık yasasında sıkılaştırmaya gitmek oldu.

Bakanlar Kurulu’nda 23 Haziran’da kabul edilerek Meclis’e sunulan tasarıya göre, vatandaşlık başvurusu için ülkede yaşama zorunluluğu 5 yıldan 10 yıla çıkarılıyor. Portekizce konuşan ülkelerden gelen yabancılar için bu süre 7 yıl olarak belirlendi. Ayrıca, başvuruların oturma izni alındığı tarihten itibaren başlayacağı öngörülüyor.

Yeni düzenlemeyle, vatandaşlık almak isteyen yabancılara Portekiz dili ve kültürü sınavı zorunluluğu da getirilecek.

Başbakan Montenegro’nun seçim vaatleri arasında yer alan düzenleme kapsamında, Portekiz’de yabancı ailelerden doğan bebeklere otomatik vatandaşlık hakkı tanınması uygulaması da değişiyor. Yeni düzenlemeye göre, ebeveynlerin ülkede en az üç yıl ikamet etmiş olması ve vatandaşlık için başvuruda bulunmaları gerekecek.

Tasarı ayrıca, yüzyıllar önce İber Yarımadası’ndan kovulan Sefarad Yahudilerinin torunlarına verilen özel vatandaşlık hakkının kaldırılmasını da içeriyor.

Ana muhalefetteki aşırı sağcı Chega Partisinin de destek verdiği tasarının, Meclis’ten kolayca geçmesi bekleniyor.

Portekiz’in gündemindeki bu yeni vatandaşlık düzenlemesine benzer uygulamalar, son 10 yıldır İspanya’da da yürürlükte.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *