İzmir’in simge mekanlarından Tarihi Havagazı Fabrikası, Avrupa Birliği destekli REDI TÜRKİYE projesinin lansmanına ve “Uluslararası Roman Ekonomi Forumu”na ev sahipliği yaptı. REDI TÜRKİYE ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen bu özel buluşma, Roman girişimciliği ve Romanların ekonomik hayata katılımı açısından önemli bir adım olarak kayda geçti.

GİRİŞİMCİLİK VE EKONOMİK KATILIM VURGUSU
REDI Network Direktörü Petrica Dulgheru, Türkiye ve Avrupa’daki Roman nüfusunun hızla arttığına vurgu yaparak: Türkiye’deki iş potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, gelecek için de REDI Türkiye projesinin ve yerel yönetimlerle gerçekleştirilen iş birliklerinin önemine değinip “Gerek Avrupa, gerekse Türkiye’de Roman gençleri ve kadınlarının girişimcilik potansiyeli çok büyük. REDI TÜRKİYE, bu potansiyeli harekete geçirmek için burada” diyerek, Türkiye’deki ekonomik fırsatların genç girişimciler, kadınlar ve meslek sahipleri için büyük önem taşıdığını vurguladı. AB destekli bu projenin hem Türkiye’de hem Avrupa genelinde güçlü bir etki yaratacağına inandıklarını ifade etti.

İZMİR’İN YEREL YÖNETİMLERİNDEN TAM DESTEK
Etkinliğe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır, Genel Sekreter Yardımcısı Pınar Okyay, Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ela Hızlı, Karşıyaka Belediye Başkanı B. Yıldız Ünsal, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Karabağlar Belediye Başkanı Emine Helil İnay Kınay, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir katıldı. Ayrıca CHP 27. Dönem İzmir Milletvekili Özcan Purçu, belediye başkan yardımcıları, akademisyenler, STK temsilcileri de salondaki yer alarak yoğun bir katılım sağladılar.

ZAFER LEVENT YILDIR: “İZMİR’DE HİÇ KİMSE YALNIZ YÜRÜMEYECEK”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır, Roman toplumunun İzmir’de sosyal ve ekonomik hayata tam katılımı için kararlılıkla çalıştıklarını belirterek, “Sadece sosyal destek değil, girişimcilik ve ekonomik üretime de odaklanıyoruz. Amacımız, Romanların ekonomiye ve sosyal hayata ayrımsız katılımını sağlamak, toplumsal ön yargıları yıkmak, eşitliği sağlamak. Roman toplumunun önündeki ayrımcılık, barınma, sağlık, eğitim gibi engelleri kaldırmakta kararlıyız. Bunun için başta yerel yönetimler, STK’lar ve uluslararası kuruluşlar olarak hepimiz el ele vererek çalışmalıyız. Görev süremiz boyunca kapımızı herkese açmış olacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda içten ve samimiyiz. Roman toplumuna hizmet etmek en önemli hedeflerimizden bir tanesi. Başkanımız Cemil Tugay’ın öncülüğünde kurulan Roman Koordinasyon Merkezi bunun en somut örneğidir. İzmir’de hiç kimse yalnız yürümeyecek.” dedi. Yıldır ayrıca, REDI TÜRKİYE projesinin bu vizyonla tam uyum içinde olduğunu belirtti.

SERKAN BAYSAK: “REDI TÜRKİYE OLARAK SAHAYA KATKI VERMEYE BAŞLIYORUZ”
REDI TÜRKİYE İcra Direktörü Serkan Baysak, projenin uzun soluklu hedeflerini paylaşarak, belediyelerle kurulan iş birliklerinin kritik önem taşıdığını söyledi:
“REDI TÜRKİYE olarak yaklaşık dokuz aydır yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu süreçte İzmir’de yedi Belediye, Edirne’de ise dört Belediye ile tamamladığımız ve hali hazırda devam eden iş birlikleri var. Bugün artık REDI TÜRKİYE olarak sahaya katkı vermeye başlıyoruz. Bu Proje boyunca hedefimiz: 2027 yılının Ağustos ayına kadar, binden fazla Roman girişimciye destek verip onlara girişimciliğin her alanında destek olmaktır.” dedi.

FİNANSMANA KOLAY ERİŞİM, EĞİTİM VE ÖNYARGILARLA MÜCADELE
Etkinliğin ikinci bölümünde düzenlenen Uluslararası Roman Ekonomi Forumu’nda Roman toplumunun karşı karşıya olduğu temel sorunlar ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. CHP’li Özcan Purçu ve etkinlikte yer alan belediye başkanlarının katılımıyla gerçekleşen forumda: Roman Koordinasyon Merkezlerinin yaygınlaştırılması, Girişimcilerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması, Mesleki eğitim olanaklarının artırılması, Toplumsal önyargılarla sahada mücadele yöntemleri öne çıkan başlıklar oldu.
Katılımcılar, yalnızca sorunların teşhisi değil, sahada uygulanan çözümlerle ilgili somut öneriler de sundu. Belediyelerin uygulamaları ve AB destekli projelerin etkisi vurgulandı.