Gündem Atlas Dünya “İnsani Yardım Kenti” maskesi altında zorunlu göç riski

“İnsani Yardım Kenti” maskesi altında zorunlu göç riski

İsrail'in Gazze'de "insani yardım kenti" kurma planı, 16 İsrailli hukukçunun tepkisini çekti. Hukukçular, planın uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve soykırım suçlamasına yol açabileceğini belirterek, tüm taraflara bu plandan vazgeçmeleri çağrısında bulundu.

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlileri Refah bölgesine sürerek burada sözde bir “insani yardım kenti” kurma planı, uluslararası ve savaş hukuku alanında uzman İsrailli hukukçuların tepkisini çekti.

Haaretz gazetesinde yayımlanan ortak mektupta, 16 hukukçu İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz ve Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’i uyararak, söz konusu planın savaş ve insanlığa karşı suç teşkil edeceği, hatta soykırım olarak değerlendirilebileceği uyarısında bulundu.

“Plandan Alenen Vazgeçin” Çağrısı

İsrailli hukukçular, Refah’ta kurulması planlanan "insani yardım kenti"nin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Mektupta, Filistinlilerin bu alanda toplanmasının uluslararası hukukta ağır suçlar kapsamında değerlendirileceği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
"İlgili tüm tarafları bu plandan alenen çekilmeye, vazgeçmeye ve uygulamaktan kaçınmaya çağırıyoruz."

Katz: “Çıkış Yok, 600 Bin Kişi Gönderilecek”

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, daha önce yaptığı açıklamada, ateşkes sağlansa dahi Refah kentini kontrol altında tutacaklarını belirterek, burada bir “insani yardım kenti” kurulması için orduya talimat verdiğini duyurmuştu.

Katz, bu alana giren Filistinlilerin tekrar çıkamayacağını ifade etmiş ve bölgeye ilk etapta 600 bin Filistinliyi göndermeyi hedeflediklerini söylemişti.

Plan doğrultusunda, bu kentte uluslararası kuruluşların yönettiği, ancak güvenliğin İsrail ordusu tarafından sağlandığı bir düzenin kurulması öngörülüyor.

 
Uluslararası Hukuka Aykırılık ve Zorunlu Göç Endişesi

Uzmanlar, planın zorla yerinden etme, toplu gözaltı, hareket özgürlüğünün kısıtlanması gibi uluslararası hukuka aykırı uygulamaları barındırdığını belirtiyor.

İsrail’in bu planı, daha önce ABD Başkanı Donald Trump döneminde ortaya atılan ve Gazze'deki Filistinlilerin başka ülkelere göç ettirilmesini öngören öneriye dayanıyor. Bu fikir, hem bölge ülkeleri hem de uluslararası toplum tarafından sert şekilde reddedilmişti.

İsrail basını ise Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 5 Temmuz’daki kabine toplantısında Refah’ta sözde “insani yardım kenti” kurulması talimatı verdiğini ve bu fikri uygulamaya kararlı olduğunu aktardı.

Netanyahu’nun, Hamas’la olası bir ateşkes durumunda bile Morag ve Philadelphi Koridorları ile Refah kenti üzerindeki kontrolü bırakmaya niyeti olmadığı öne sürülüyor.

İsrailli hukukçuların uyarıları, planın uluslararası arenada hukuki ve siyasi sonuçlar doğurabileceğine dair ciddi sinyaller olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *