Adalet Bakanı Tunç, Adli Yargı Değerlendirme Toplantısı’nda Önemli Açıklamalarda Bulundu
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara Hakimevi'nde düzenlenen Adli Yargı Değerlendirme Toplantısı’nda konuşarak, yargı süreçlerine dair önemli hususlara değindi. Tunç,

"Dosyanın içeriğini bilmeden, soruşturmadaki delillere vakıf olmadan, peşin hükümle bir kişinin suçsuz ya da suçlu olduğunu söylemek hukuk devletiyle bağdaşmaz. Soruşturma ve davalar üzerinden yargı mensuplarımızı hedef alan, onları zan altında bırakan ifadelerin kamuoyuna sunulmasını ne vicdan ne hukuk kabul eder."
Bakan Tunç, yargı mensuplarının adaletin canlı temsilcileri ve toplumun adalet arayışının kapılarını aralayan kişiler olduğunu vurgulayarak, hakim ve savcıların, maddi gerçeği ortaya çıkaran ve hak, hukuk ile adaletin tarafsız bir vicdanla form kazandığı kararların mimarları olduklarını ifade etti. Yargının gücünü bağımsızlığından, meşruiyetini tarafsızlıktan aldığını belirten Tunç, "Millet adına karar veriyorlar." dedi.
Tunç, etkin bir hukuk devleti için tarafsız yargının önemine vurgu yaparak, "Adil, bağımsız, tarafsız, güvenilir ve etkin bir yargı sistemi için üç temel unsura ihtiyaç vardır: toplumun gereksinimlerine cevap veren bir mevzuat, fiziki ve teknolojik imkanların yeterliliği ve nitelikli bir insan kaynağı." diyerek, son 23 yılda bu alanlarda kaydedilen ilerlemeleri aktardı.
FETÖ’nün 17-25 Aralık kumpası ve 15 Temmuz darbe girişiminde yargı teşkilatının büyük zarar gördüğünü belirten Tunç, "Arınma süreci sonrasında önemli bir toparlanma sürecine girdik. 2002 yılında yaklaşık 9 bin hakim ve savcı varken, bugün bu sayı 25 bin 695'e yükseldi." şeklinde konuştu.
Yargının bağımsızlık, tarafsızlık ve etkinlik unsurlarının toplumun adalete olan güvenini sağladığını kaydeden Tunç, "Bağımsız Türk yargısı, karanlıkta umut arayanların ışığıdır." diye belirtti.
Tunç, kamuoyuna yönelik belirsiz yorumların yargının işleyişine zarar vereceğini belirterek, "Yargı bağımsızdır, yargı görevini yerine getirir. Bugün Türk yargısı, yalnızca Anayasa’ya, hukuka ve milletin iradesine bağlıdır. Bu, 15 Temmuz gecesi somut şekilde ortaya konmuştur. O gece, yargı, karanlığa değil, hukukun aydınlığına yönelmiştir." dedi.
Son olarak, Tunç, Türkiye'de artık vesayetçi bir anlayışa yer olmadığını ifade ederek, yargı mensuplarının hükümlerini hukukun belirlediği çerçevede tesis etmeleri gerektiğine dikkat çekti ve "Hukukun evrensel ilkelerine sadakatle hareket etmekle mükellefsiniz." şeklinde değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya, HSK Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci, HSK Birinci Daire Başkanı Halil Koç, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Oğuzhan Yaşar ve 81 ilin başsavcısı ile adli yargı adalet komisyonu başkanları da katıldı.